Foto med utsikt och Region Jämtland Härjedalens logotyp
Folkhälsa, sjukvård och tandvård
Politik och insyn
Jobb och utbildning
Kultur
Forskning och utveckling
Om oss

Du är här:

Innehåll

Hur du borstar dina tänder

Borsta minst två gånger per dag, morgon och kväll
Med goda vanor och bra skötsel kan man hålla tänderna friska hela livet. Munhygien handlar om att göra tänderna rena från bakteriebeläggningar varje dag. Bakterier i munnen kan orsaka både hål i tänderna och tandköttsinflammation. Därför är det viktigt att såväl barn som vuxna borstar tänderna två gånger om dagen med tandborste och fluortandkräm.

Dessutom behöver man som vuxen göra rent ordentligt mellan tänderna med hjälp av tandtråd, tandstickor eller mellanrumsborstar, helst en gång per dag. Om tandköttet blöder när man gör rent mellan tänderna beror det oftast inte på att man gör fel utan på att tandköttet är irriterat för att det inte har gjorts rent på ett tag. Det brukar sluta blöda efter några dagar om man fortsätter att göra rent med hjälp av tandtråd, tandsticka eller mellanrumsborste.

Använd minst två cm fluortandkräm
Två centimeter tandkräm på tandborsten är en lagom mängd för vuxna och barn över sex år. Välj en tandkräm som innehåller mycket fluor. Fluor är ett naturligt ämne som stärker tänderna. Fluor tränger in i tandytan, framför allt på de ställen där det finns början till hål. Det finns olika mycket fluor i olika tandkrämssorter, men för det mesta brukar tandkräm innehålla ungefär 0,1 till 0,15 procent fluor.

Borsta ordentligt minst två minuter på alla tandytor. Ta ytterst lite vatten i munnen, sila tandkrämsskummet mellan tänderna, spotta ut, skölj inte efteråt
Borstar man tänderna morgon och kväll får tänderna fluortillskott två gånger per dag. För att få bättre effekt av fluor kan man efter tandborstningen ta in endast en liten mängd vatten i munnen och skölja runt med tandkräms- och vattenblandningen några sekunder innan man spottar ut. Skölj sedan inte munnen med ytterligare vatten. På så vis kan man öka inlagringen av fluor mellan tänderna, på ytor som annars är svåra att komma åt.

Fluor finns, förutom i tandkräm, även i munsköljmedel, tabletter och tuggummi. Många fluorpreparat säljs receptfritt på apotek. För de flesta räcker det att använda fluortandkräm två gånger om dagen. Om man har ökad risk för att få hål i tänderna behövs däremot ofta ett tillskott av fluor. Tandvården kan ge råd om de mest effektiva sätten att använda fluor.

Undvik mat och dryck under två timmar efter borstningen
Vänta med att äta och dricka något under två timmar efter tandborstningen. Låt också tänderna vila mellan måltiderna för ju oftare man äter något med socker i, desto mer syra bildas och desto större är risken att man får hål i tänderna. Det beror på att när man har ätit något med socker i sänks pH-värdet i munnen i ungefär 20 till 30 minuter. Normalt är pH-värdet i munnen 7, alltså neutralt. Om pH värdet sjunker under 5,7 börjar tandytan att lösas upp.

Det finns socker i nästan allt man äter. Därför är risken för hål i tänderna stor om man äter ofta. Om tänderna däremot får vila mellan målen hinner saliven reparera de små skadorna som syran åstadkommit. Ett bra sätt att minska risken för hål i tänderna är därför att undvika småätande och att dricka vatten eller osötad dryck för att släcka törsten mellan måltiderna. Sura livsmedel som exempelvis juice och sportdrycker kan ge frätskador på tänderna, så kallade erosioner, och bör därför inte drickas ofta.

Sidansvarig:Kristin Gahnström Jonsson, tel: +4663147514, e-post: kristin.gahnstrom.jonsson@regionjh.se.

Hittar du fel eller har synpunkter på innehållet, meddela

Senast uppdaterad 2012-09-27.

Gå direkt till...

E-tjänsterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vägvisarenöppnas i nytt fönster
Genvägar
ISO 14001 -  EMAS
1177 Vårdguiden
Logga in på 1177 Vårdguiden
Våra E-tjänster
LEVNADSVANOR - Testa dina här!
Ladda ner HPV-appen
Upptäck stroke i tid. Gör AKUT-testet på strokekampanjen.se nu!
Din nya ungdomsmottagning - umo.se
Mobilisering mot droger

Region Jämtland Härjedalen

Box 654

831 27 Östersund

Tel: 063-15 30 00

jllwwwext · 4.2.2 · 23/05 01:05