Foto med utsikt och Region Jämtland Härjedalens logotyp
Folkhälsa, sjukvård och tandvård
Politik och insyn
Jobb och utbildning
Kultur
Forskning och utveckling
Om oss
Innehåll

HPV-vaccination i Jämtland Härjedalen

Region Jämtland Härjedalen erbjuder alla flickor födda 1993 och senare gratis vaccination mot HPV. Vaccinationerna startade i januari 2012 — och först ut var flickor födda 1993. Därefter vaccineras flickor födda 1996. Övriga kommer erbjudas vaccination löpande längre fram. Flickor födda 1999 eller senare kommer vaccineras när de går i årskurs 5—6. Vaccinet som ska användas är Gardasil.

Vart vänder man sig?

Vaccinationen utförs hos elevhälsan på den skola där man går, förutom i Härjedalens och Krokoms kommun där alla vaccinationer utförs på hälsocentralerna. Tillhör man åldersgruppen men inte är elev i någon skola, så kontaktar man hälsocentralen för vaccination, oavsett vilken kommun man bor i.

Flickor födda 1999 eller senare kommer vaccineras inom ramen för det svenska vaccinationsprogrammet, när de går i årskurs 5—6.

Kvinnor födda 1992 eller tidigare som vill vaccinera sig kan beställa tid för vaccination på hälsocentralen. Man får själv bekosta vaccinationen och den ingår inte i högkostnadsskyddet.

Vaccinera dig!

Om man vaccinerar sig i unga år, och går på cellprovskontroller när man bli kallad, så har man ett mycket bra skydd mot livmoderhalscancer. Vaccinationen består av totalt tre sprutor som ges i överarmen, vid tre olika tillfällen inom sex månader. De allra flesta får inga biverkningar eller bara lindriga besvär som klåda och svullnad vid injektionsstället.
Vaccinationen mot HPV ingår i skolhälsovårdens vaccinationsprogram.

Om man redan är vaccinerad

Många flickor har redan vaccinerat sig mot livmoderhalscancer. Är man en av dem kan man bortse från erbjudandet om gratis vaccination. Har man påbörjat en vaccination mot livmoderhalscancer (HPV) så är det mycket viktigt att ta alla tre sprutor som behövs för att få bra skydd. Det är även viktigt att gå på cellprovskontroller när man blir kallad, även om man är vaccinerad mot HPV.

Vad är livmoderhalscancer?

Virusen som orsakar livmoderhalscancer kallas humana papillomvirus (HPV). De smittar via sexuell kontakt och de flesta flickor utsätts för viruset någon gång i livet. En liten del av alla som smittas får en långdragen infektion som kan vara under många år. Då finns en risk att celler i livmoderhalsen förändras. Om de förändrade cellerna inte upptäcks och tas bort i tid kan de utvecklas till cancer.

Mer om livmoderhalscancer finns att läsa på 1177.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vad kostar vaccinationen ?

För flickor födda 1993-1998 är vaccinationen kostnadsfri. Gymnasieelever erbjuds att få den hos elevhälsan. Är man inte elev i någon skola får man vaccinationen via sin hälsocentral.

Om man är född 1992 eller tidigare betalar man vaccinationen själv. Kostnaden ingår inte i kostnadsskyddet för läkemedel. Kostnaden varierar, bland annat utifrån vilket vaccin man väljer. Kontakta en hälsocentral för vaccination.

Flickor födda 1999 eller senare kommer vaccineras kostnadsfritt inom ramen för det svenska vaccinationsprogrammet, när de går i årskurs 5—6.

Läs mer:

Mer information om HPV finns på www.1177.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Dela via:

Sidansvarig:Gun Råberg Kjellerstrand, tel: +4663147737, e-post: gun.kjellerstrand@regionjh.se.

Hittar du fel eller har synpunkter på innehållet, meddela

Senast uppdaterad 2015-01-07.

Gå direkt till...

E-tjänsterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vägvisarenöppnas i nytt fönster
Genvägar
ISO 14001 -  EMAS
1177 Vårdguiden
Logga in på 1177 Vårdguiden
Våra E-tjänster
LEVNADSVANOR - Testa dina här!
Ladda ner HPV-appen
Upptäck stroke i tid. Gör AKUT-testet på strokekampanjen.se nu!
Din nya ungdomsmottagning - umo.se
Mobilisering mot droger

Region Jämtland Härjedalen

Box 654

831 27 Östersund

Tel: 063-15 30 00

jllwwwext · 4.2.2 · 26/07 08:36